Oldalak

2014. január 17., péntek

Magamról

Üdvözöllek!

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogyan tudnánk segíteni gyermekeink fejlődésében, hogy az életben boldoguljanak. Úgy gondolom, hogy egyrészt meg kell tanulniuk gondolkodni, másrészt arra kell törekednünk, hogy önállóak legyenek .
Mi kell ehhez? Nincs bevált recept. Meg kell szerezniük a megfelelő kompetenciát. Tudom ez a szó manapság valamennyi negatív jelentést hordoz. De mi is a kompetencia? Képességeken és tanult ismereteken, attitűdökön és viselkedésen alapuló jártasságok és készségek összessége. Egyszerűen, a megszerzett ismereteket automatikusan alkalmazni tudjuk. Mert lehetünk nagyon tanult emberek, ha tudásunkat nem vagyunk képesek eredményesen használni (az összes matek képletet tudjuk, de feladatot már nem tudunk vele megoldani), vagy nagyon jól vág az eszünk csak épp nem ismerjük a megoldáshoz vezető információkat.
Az iskolákban megszerezhető az ismeret, de sajnos azok gyakorlati alkalmazására már kevéssé van lehetőség. Még kevésbé a megfelelő szintű begyakorlására. Szülőként a mi felelősségünk a készségek fejlesztése az által, hogy lehetőséget biztosítunk gyermekeinknek a kísérletezésre (pl. segíthetnek az otthoni teendőkben), valamint sok ismétléssel begyakorolni a megszerzett ismereteket, mint egy fúró többször ugyanazt a feladatot elvégezni, hogy minél mélyebben elraktározódjon a fejecskéjükben.
Ehhez próbálok különböző tevékenységeket összeállítani, melyek kötetlen, játékos formában segíthetik gyermekeink fejlődését. Remélem találtok az oldalamon a különböző képességeknek megfelelő elfoglaltságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése